به گروه بازرگانی بین المللی پورش خوش آمدید.
ایران - تهران
ترکیه - استانبول

صنایع تبدیلی کشاورزی، فرآورده های سیب زمینی

 

تولید فرآورده های سیب زمینی

 

گروه توسعه سرمایه گذاری پورش در حوزه‌های صادرات و واردات و جذب و اختصاص سرمایه برای احداث و پیشبرد پروژه‌های تولیدی و صنعتی فعالیت‌های خرد و کلانی دارد. واردات و راه‌اندازی ماشین‌آلات و خط تولید کامل صنایع تولید فرآورده‌های غذایی امید ماندگار واقع در استان اردبیل یکی از این پروژه‌هاست. این واحد صنعتی فرآورده های سیب زمینی  با ماندگاری بالاست.

 

گروه توسعه سرمایه‌گذاری پورش مقدمات این صنعت پرسود را معرفی و تجربیات خود را در راه‌اندازی واحد صنعتی با محوریت تولید فرآورده های سیب زمینی در اختیار شما می‌گذارد.

 

 

سیب زمینی را پودر و خلال کنید و پول پارو کنید

 

راه‌اندازی کسب و کار جدید هیچ فرمول عجیب و غریبی ندارد. فقط باید مشاهده‌گر خوبی باشید و فرصت‌های اطرافتان را بشناسید.

سیب زمینی یکی از همین فرصت‌هاست. ضایعات سیب زمینی را بگیرید و پودر کنید. تولیدکنندگان پودرهای سوخاری، اسنک، سوسیس، همبرگر و غذاهای آماده مشتریان محصول شما هستند.

 

 در ادامه پروسه تولید فرآورده های سیب زمینی و به طور خاص پوره، پودر، خلال و پرک  سیب زمینی معرفی می‌شود.

 

 

 

سیب‌زمینی سرشار از بتاکاروتن، پیش‌ساز ویتامین آ است که وقتی پخته می‌شود به آسانی جذب می‌شود.

 ساقه و برگ‌های سیب‌زمینی حاوی سمی بنام سولانین است، بنابراین نباید آن را مصرف کرد. مهم‌ترین ماده اصلی موجود در سیب‌زمینی نشاسته ‌است که معمولاً ۹ تا ۲۵درصد آن را تشکیل می‌دهد.

 سیب‌زمینی برای تأمین انرژی ماده مفیدی است، نسبت به غلات کمتر تحت‌تأثیر آفات قرار می‌گیرد و پرورش آن آسان‌تر است.

 خشک کردن، یکی از قدیمی‌ترین روش‌های فرآوری و نگهداری مواد غذایی است. این روش در واقع کاربرد حرارت در شرایط کنترل شده، به منظور حذف بخش اعظم آب موجود در غذاست.

در اثر کاهش مقدار رطوبت ماده غذایی، امکان فساد میکروبی و سرعت دیگر واکنش‌های شیمیایی و آنزیمی به مقدار قابل‌توجهی کم می‌شود.

خشک کردن ضمن اینکه روی محصول اثر حفاظتی دارد، وزن و حجم آن را نیز به میزان چشمگیری کاهش می‌دهد و در نتیجه از هزینه‌های حمل‌و‌نقل و ذخیره‌سازی محصول می‌کاهد.

خشک کردن مواد غذایی اغلب باعث تولید فرآورده‌هایی می‌شود که مصرف آن‌ها راحت‌تر و آسان‌تر است. تولید فرآورده‌های سیب زمینی به وسیله خشک کردن آن یک راهکار برای استفاده آسان‌تر و نگهداری طولانی‌مدت از این فرآورده کشاورزی است.

 

روش تولید پودر سیب زمینی

 

 ابتدا درصد رطوبت سیب‌زمینی‌ها اندازه‌گیری می‌شود. سپس مقداری از سیب‌زمینی‌ها توسط دستگاه پوست‌گیر سایشی، پوست‌گیری و در آبی با دمای اتاق غوطه‌ور می‌شوند تا از تغییر رنگ آن‌ها جلوگیری شود.

برای تولید پودر سیب‌زمینی، غده‌های پوست‌گیری شده، توسط دستگاه خردکن، رنده و سپس به وسیله آب داغ ۹۵ درجه سانتی‌گراد به مدت چند دقیقه آنزیم‌بری می‌شوند.

 در نهایت سیب‌زمینی‌ها آبکشی شده و مدتی نگه داشته می‌شوند تا آب سطحی آن‌ها تبخیر شود. سپس پخته و آسیاب می‌شوند. برای خشک کردن سیب‌زمینی‌ها از دو دستگاه شامل آون هوای داغ و اسپری درایر مایکرویو استفاده می‌شود.

در طول زمان خشک شدن، نمونه‌ها زیر و رو می‌شوند تا حرارت به طور یکنواخت به آن‌ها برسد و این کار تا رسیدن به رطوبت ۵‌درصد برای محصول پودر ادامه می‌یابد.

 

بخشی از محصولات تولید شده، در بسته‌بندی‌هایی از جنس پلی‌اتیلن با دانسیته بالا، بسته‌بندی می‌شوند تا در طول نگهداری بتوان آن‌ها را تا حدودی از تغییرات نامناسب، مصون نگه داشت.

 

 

 

موارد استفاده فرآورده های سیب زمینی

پودر سیب‌زمینی برای مصارف گوناگون بخصوص تهیه فرآورده‌های غذایی استفاده فراوانی دارد. خشک کردن مواد غذایی و همچنین تبدیل این مواد به پودر برای نگهداری بهتر و افزایش ماندگاری آن‌ها از جمله اقداماتی است که از گذشته‌ها به کار گرفته می‌شده است.

در عصر حاضر نیز کارخانه‌های مخصوص، سیب‌زمینی را پس از شست‌و‌شو، جداسازی پوست، نیمه آبپز کردن و درآوردن به شکل پوره، به روش‌های مختلف تبدیل به پودر می‌کنند.

این پودر در تهیه فرآورده‌های غذایی مختلف مانند انواع پودرهای سوخاری، اسنک سیب‌زمینی، سوسیس، همبرگر، الویه و در سایر غذاهای آماده، به عنوان بهبود‌دهنده خمیر نان و غلظت‌دهنده انواع کنسروها استفاده می‌شود.

در این قسمت سرمایه مورد نیاز برای احداث واحد تولید پودر و سایر فرآورده های سیب زمینی از منظر سرمایه‌گذاری و شاخص‌های اقتصادی مورد بحث قرار گرفته است.

برای ایجاد یک واحد تولیدی با ظرفیت ۶۴۸هزار کیلوگرم در سال، به ۲۱میلیارد ریال سرمایه اولیه نیاز دارید و بازدهی سرمایه حدود ۳۶درصد در سال است.

 

مزایای اجرای طرح

 

در حال حاضر میزان ضایعات سیب‌زمینی تولیدی در کشور بین ۱۰۲۰ تا ۱۲۷۵ تن است که ۹۱۸ تا ۱۱۷۳ تن آن مربوط به شرایط نامناسب نگهداری، عدم وجود انبار فنی، درجه‌بندی و بسته‌بندی نا‌مناسب است.

میزان تولید سیب‌زمینی در کشور حدود ۵میلیون تن است. ظرفیت انبارهای موجود نگهداری سیب‌زمینی در کشور حدود ۱٫۶میلیون تن است. تنها ۷درصد آن‌ها انبارهای فنی بوده و ظرفیت نگهداری ۱۱۲هزار تن سیب‌زمینی را دارد. بقیه انبارهای سنتی فاقد سیستم‌های هوادهی، رطوبت‌زنی، کنترل دما و… هستند.

بر اساس آمارهای به دست آمده بیش از ۷۰۰هزار تن از سیب‌زمینی تولیدی در کشور فرآوری می‌شود.

 با توجه به بالا بودن ضایعات سیب‌زمینی در مراحل پس از برداشت در اثر نبود انبارهای مناسب و نگهداری و نیز انجام نگرفتن عملیات درجه‌بندی و بسته‌بندی، احداث این گونه واحدها نیازی ضروری به نظر می‌آید.

 با فرآوری سیب‌زمینی به شکل پودر و احداث واحدهای تولیدی دیگر فرآورده های سیب زمینی می‌توان از هدررفت مقدار زیادی از این محصول در سطح کشور جلوگیری کرد.

 

سیب‌زمینی سرخ‌کرده یخ‌زده

 

سیب‌زمینی سرخ‌کرده یخ‌زده فرآورده‌ای است که از سرخ کردن و یخ زدن سریع سیب‌زمینی تازه، پاک و سالم پس از جور کردن، شست‌وشو، پوست‌گیری، برش و انجام تیمارهای ضروری برای به دست آوردن رنگ دلخواه به دست می‌آید.

گرماگیری از سیب‌زمینی سرخ کرده به گونه‌ای انجام می‌شود که دمای قسمت مرکزی فرآورده به ۱۸- درجه سانتی‌گراد برسد و پایدار بماند.

در این صنعت می‌توان عمر ماندگاری این محصول را افزایش داد و دسترسی به آن را در تمام سال فراهم کرد.

رطوبت در سیب‌زمینی۸۰درصد و در بعضی از این محصولات حتی تا ۹۰درصد است.

 به وسیله صنایع تبدیلی فرآورده های سیب زمینی می‌توان این رطوبت را کم کرد. این کاهش رطوبت تأثیر مستقیمی بر وزن محصول دارد. با این کار می‌توان در هزینه حمل این گونه محصولات نیز، صرفه‌جویی بسیاری کرد.

از سوی دیگر می‌توان با تولید چند محصول مختلف از یک محصول، تمام ذائقه‌ها را پوشش داد و از این راه، این گونه محصولات را به اقشار مختلف با سلیقه‌های متفاوت رساند.

 

 

پرک سیب‌زمینی

 

پرک سیب‌زمینی نوعی پوره‌ خشک شده‌ سیب‌زمینی است که برای تهیه آن، سیب‌زمینی‌ها پخته شده و به شکل پوره درمی‌آیند.

 سپس توسط خشک‌کن غلتکی سریع، تا میزان رطوبت نهایی مطلوب خشک شده و در نهایت صفحات پرک به اندازه‌های مناسب شکسته و آماده بسته‌بندی می‌شوند.

ارزش پرک سیب‌زمینی به قیمت نسبتاً پایین، کیفیت مورد قبول و سهولت بازسازی آن است.

 

 

موارد مصرف پرک سیب‌زمینی

 

از پرک سیب‌زمینی می‌توان در تهیه کتلت، الویه، سوپ، کوکو سیب‌زمینی و حتی در تهیه خمیر کیک و نان استفاده کرد.

 

 

مزایای پرک سیب‌زمینی

 

ـ این محصول قابل نگهداری در دمای محیط است.

 

ـ مدت ماندگاری این محصول ۱۸ ماه است و در این مدت تغییری در کیفیت آن به وجود نمی‌آید.

 

ـ در مدت زمان کوتاهی به پوره سیب‌زمینی تبدیل می‌شود.

 

ـ در تمام غذاهایی که با سیب‌زمینی پخته تهیه می‌‌شود، می‌توان از پرک سیب‌زمینی استفاده کرد. زمان تهیه این غذاها با استفاده از این محصول بسیار کوتاه می‌شود.

 

ـ پوره سیب‌زمینی را می‌توان با طعم‌های مختلف آماده کرد.

 

نحوه‌ نگهداری پرک سیب‌زمینی

 

این محصول را در مکان خشک و خنک و دور از نور خورشید برای مدت حداقل ۱۸ ماه می‌توان نگهداری کرد.

 

 

آرد سیب‌زمینی

 

هر چند در تولید نان استفاده از آرد گندم تقریباً امری اجتناب‌ناپذیر است و در واقع نان را با گندم می‌شناسند، اما آرد و دانه تعدادی از غلات برای برخی مقاصد، نظیر افزایش طعم و رنگ و افزایش ماندگاری و افزایش برخی از مواد مغذی کاربرد فراوانی دارند.

بعضی از این اقلام به تنهایی برای تولید و فروش برخی از نان‌های ویژه کاربرد فراوانی دارند و در تعدادی از نان‌های دیگر با مواد اصلی همراه می‌‌شوند.

استفاده از آرد سیب‌زمینی، چه به صورت گرانول و چه به صورت پرک، دارای قدمتی طولانی است. حتی در برخی نانوایی‌‌ها از پوره‌ آن به صورت پخته شده، نان تهیه می‌کردند و البته به آن زمان لازم برای تخمیر می‌دادند.

بررسی‌ها نشان داده که افزودن در حدود ۵درصد آرد سیب‌زمینی به آرد گندم موجب ایجاد طعم و بافت مناسب‌تری نسبت به سایر دانه‌های حاوی نشاسته می‌شود. بدون شک اختلاط آرد سیب‌زمینی با آرد گندم می‌تواند محصولات قابل قبولی به وجود آورد.

تحقیقات نشان داده که نشاسته تهیه شده از سیب‌زمینی شیرین بیشتر از سایر سیب‌زمینی‌ها در نان کاربرد دارد. مقدار نشاسته در این نوع سیب‌زمینی بین ۱۴تا ۲۸درصد متغیر است.

آرد سیب‌زمینی به دلیل داشتن کوچک‌ترین گرانول‌های نشاسته در مقایسه با آرد غلات در ایجاد نرمی مناسب در نان بسیار مؤثرتر از دانه‌های غلات عمل کرده و به دلیل ایجاد طعم و بوی مناسب، نزد مصرف‌کنندگان محبوب است.

امروزه از آرد سیب‌زمینی در تولید بسیاری از نان‌های رژیمی بخصوص نان‌های دیابتی و سلیاکی استفاده می‌‌شود.

 

تقاضای رو به تزاید این‌گونه محصولات مثل این فرآورده های سیب زمینی و فناوری‌های پیشرفته‌ امروزی، این احتمال را به وجود می‌آورد که مشتریان امروز، سرمایه آینده محسوب شوند.